Waarom een hack bij je leverancier het begin kan zijn van een domino-effect

Je denkt dat jouw IT goed geregeld is, je medewerkers zijn alert en je systemen zijn veilig. Maar dan gebeurt het: een leverancier van jouw bedrijf wordt gehackt. Ineens ligt jouw dienstverlening stil, of nog erger: gevoelige klantgegevens liggen op straat. Herkenbaar? Dan heb je te maken met ketenimpact.

Wessel van den Bosch
Business Process Manager

Ketenimpact: als één organisatie platgaat, volgen er meer

We leven in een wereld waarin bedrijven steeds nauwer samenwerken. Denk aan softwareleveranciers, logistieke partijen, productiepartners, en datacenters. Allemaal vormen ze schakels in één grote keten. En zoals bij elke ketting: als één schakel breekt, kan de hele boel instorten.

De afgelopen maanden zagen we rake voorbeelden. In sectoren zoals de bouw, zorg, logistiek, en maakindustrie werden bedrijven slachtoffer van cyberaanvallen. En dat bleef niet zonder gevolgen: complete processen kwamen stil te liggen, data werd buitgemaakt, en ook andere organisaties in de keten werden geraakt, zelfs als zij zélf niet gehackt waren.

De risico’s nemen toe, en ze worden slimmer

Cybercriminelen worden steeds professioneler. Ze gebruiken niet alleen technische trucs zoals 0-day kwetsbaarheden, maar spelen ook slim in op menselijk gedrag met phishing en social engineering. De aanvallen zijn steeds vaker gericht op een zwakke schakel in de keten. Want waarom moeilijk doen als je via een leverancier makkelijk binnenkomt?

Het is dan ook geen verrassing dat in 40% van de gevallen een hack z’n oorsprong vindt bij een externe partij. Juist daarom wordt het steeds belangrijker om niet alleen naar je eigen beveiliging te kijken, maar ook naar die van je partners.

Wat kun je als organisatie doen?

Bij Felloo helpen we organisaties om grip te krijgen op hun digitale veiligheid. We hebben een praktische routekaart ontwikkeld voor bedrijven die klaar willen zijn voor de NIS2-wetgeving (die in Q3 zal ingaan) én hun cyberweerbaarheid willen verbeteren.

Onze aanpak in 5 stappen:

  1. Bewustwording & startpunt
    We starten met de ‘waarom’. Wat zijn je risico’s? Wat vraagt NIS2 van je? En hoe zorg je dat je team meekomt?
  2. Quickscan, GAP-analyse & roadmap
    Samen brengen we in kaart waar je staat en wat er nog nodig is. Daar maken we een heldere, haalbare planning voor.
  3. Implementatie & uitvoering
    Tijd voor actie. Denk aan het opstellen van beleid, trainingen voor medewerkers en technische maatregelen.
  4. Finale check & certificering
    We helpen je richting de finishlijn: ben je klaar voor NIS2 en andere standaarden zoals ISO27001?
  5. Audits & continue verbetering
    Veiligheid stopt niet na één keer goed scoren. We blijven samen meten, verbeteren en bijsturen.

Wacht niet op de wet, begin vandaag

De NIS2-wet komt eraan, maar eigenlijk geldt: digitale veiligheid is nú al belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je klanten en leveranciers. Hoe beter jij je organisatie én je keten beschermt, hoe kleiner het risico op verstoringen, datalekken of reputatieschade.

Benieuwd hoe jouw organisatie ervoor staat?

We helpen je graag op weg met een quickscan of een vrijblijvend gesprek.

Bekijk onze NIS2 pagina: https://www.felloo.nl/nis2/

Ook aan de slag met Felloo

Onze expertise en innovatieve oplossingen zorgen ervoor dat jouw organisatie klaar is voor de toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op of vraag een gratis demo aan.

Direct contact met onze consultants?